“Det er fedt ikke at være underdog”

Mette Dahlgaard har været med i NaCl siden Showcooking #3, først som hjælper for Rasmus Leck Fischer, siden som officiel supporter, og da hun fik sit svendebrev som kok fra Søllerød Kro i foråret 2011 fik hun sin debut som “rigtig” NaCl’er ved Showcooking #13 på Svineriet.

Som supporter har Mette sammen med Line Storm Hansen lavet snacks og petit fours til masser af Showcooking arrangementer, men nu står hun altså på egne ben og nyder at få lov at lave sit eget:

“Det er fedt ikke at være underdog og at kunne føre sine egne ideer ud i livet uden at gå på kompromis.“

Hvilken ret er du mest stolt af?
Jeg og Line lavede en snack på Umami, der hed “dem de andre ikke vil lege med” og petit fours, der hed “dem de andre ikke tør lege med”, hvor vi brugte alle de andre kokkes affaldsprodukter, fx estragonstilke, kyllinge- og fiskeskind og en blomkålspuré, der var skilt og brændt.

Hvorfor blev du kok?
Jeg arbejdede som produktudvikler hos Aarstiderne, men det var meget stillesiddende arbejde, og jeg savnede at arbejde kreativt. Derfor blev jeg kokkeelev hos Aarstiderne, og senere kom jeg i lære hos Bo Bech på Paustian efter at have kimet ham ned i nogle måneder. Jeg har siden fundet ud af, at han hele tiden vidste, at han ville have mig som elev, men han skulle vel se, hvor langt jeg ville gå.

Hvad er dit bedste minde om mad?
Lige før jeg begyndte i lære, lavede jeg gammeldags oksesteg til min svigermor, der var meget syg af kræft. Hun kunne ikke spise mere, men da hun smagte min oksesteg sagde hun, at nu kunne de lukke nede på kroen, for min steg var bedre end deres. Det betød meget for mig.

Hvilken råvare synes du er mest undervurderet?
Grønkål. Jeg har plantet grønkål i hele min have, hvilket fik man nabo til at glo på mig og spørge, hvad jeg skulle bruge det til? Man kan bruge grønkål til alt muligt, men det mangler at finde sin plads.

Hvad kan du ikke fordrage?
Julesalat. Det er afskyeligt, bittert og ærgerligt. Når vi har det på menuen, prøver jeg at skubbe det væk fra mit parti.

Har du et gastronomisk idol? Hvem?
Ikke et decideret idol, men jeg arbejder engang imellem sammen med Søren Gericke, og han har en enorm viden om alt muligt, som jeg ofte har gjort brug af.

Hvem ville du allerhelst invitere på middag og hvad ville du servere?
Heston Blumenthal – bare fordi jeg kan.

Hvor finder man dig om 10 år?
Forhåbentlig stadig i branchen. Jeg har ikke en drøm om at få mit eget, men jeg vil gerne arbejde et sted, hvor jeg kan være mig selv og udleve min passion omkring mad.

Har du tip til læserne?
Hvis du nogensinde skal til New York, så spis på Franny’s. Det er mega hyggeligt, familiært og virkelig god, enkel italiensk mad.